جوان آنلاین: انقلاب اسلامی ایران درسال ۱۳۵۷ نه تنها ساختار سیاسی و اقتصادی کشور را دگرگون، بلکه تحولی عمیق در جایگاه اجتماعی و فرهنگی زنان ایجاد کرد.
حضور پررنگ زنان در مبارزات انقلابی از راهپیماییها تا سازماندهی اعتراضات نشان داد آنان نه تنها همراه مردان بلکه پیشگامان تغییر و تحول جامعه حتی بعد از انقلاب اسلامی بودهاند.
این تحول آنچنان عمیق بود که امام خمینی (ره) از آن به تحول الهی یاد و تأکید کردند: زن ایرانی امروز، دیگر آن موجود منفعل گذشته نیست، او مظهر مقاومت و آگاهی است.
انقلاب اسلامی ایران با محوریت ارزشهای اسلامی، زنان را از حصار سنتهای تحمیلی پهلوی رهانید و به آنها هویتی نو بخشید. حکومت پهلوی اگر چه به ظاهر تلاش میکرد جایگاه زنان ایرانی را ارتقا دهد، اما در واقعیت زنان در چنگال سیاستهای غربگرایانه به ابزاری برای اشاعه فرهنگ غربی و ابتذال تبدیل شده بودند.
با ظهور انقلاب، زنان مسلمان با الگو گرفتن از حضرت زهرا (س) و حضرت زینب (س) به میدان آمدند و با حضوری آگاهانه نقشی تعیینکننده در سرنگونی رژیم طاغوت ایفا کردند.
امام خمینی (ره): ما نهضت خود را مدیون زنان میدانیم... آنان در صفوف جلو بودند و مردان را به میدان آوردند.
با پیروزی انقلاب و نفی فرهنگ غربی بانوان از ابزار ابتذال به کنشگران عفاف و آگاهی تبدیل شدند. امروزه شاهدیم زنان ایرانی همزمان در چندین جبهه پیشرو هستند.
سهم زنان از تحصیلات عالیه به مرز ۷۰درصد رسیده است، در آزمایشگاههای علمی و حوزههای هستهای و نانو پیشتازند، در عرصههای فرهنگی نویسندگان و هنرمندان زن، روایتگر هویت اسلامی- ایرانی شدند، در جنگ تحمیلی اسرائیل علیه ایران واکنش بانویی ایرانی و مسلمان هنگامه هدف قرار گرفتن صدا و سیما پیچیده در صدف حجاب زینبیوار و با شجاعتی مثالزدنی مظلومیت مردم ایران را روایت میکرد و با ندای اللهاکبر صدای اقتدار ایران شد. این همه در پرتو انقلاب ونگاه انسانی الهی بود که نظام اسلامی به زن و جایگاهش هدیه کرد.
اینها همه نشان از آن دارد که انقلاب اسلامی توانسته است الگویی بیافریند که در آن زن مسلمان هم میتواند مادر باشد، هم دانشمند و هنرمند و هم مدافع ارزشهای زن ایرانی.
رهبری معظم تأکید دارند: زن مسلمان ایرانی ثابت کرد که میتواند هم مظهر عفاف باشد و هم پیشگام مبارزه، این همان الگوی زن تراز اسلام است.
نقش زنان در دفاع از دستاوردهای انقلاب اغلب نادیده گرفته میشود، آنان در دفاع مقدس هشت ساله نه تنها در پشت جبهه که در خط مقدم به عنوان پرستار، امدادگر و حتی رزمنده حاضر شدند و نیز در جنگ تحمیلی اخیر با الگو از زنان مقاوم در دفاع هشت ساله این بار با سلاح قلم و بصیرتافزایی و در جایی با سلاح دعا، ذکر، نماز و حفظ آرامش خانواده در دفاع نقشآفرینی کردند.
در تهاجم فرهنگی زنان به مثابه رزمندگان این جنگ نرم هم جنگیدند، هم زخمی شدند و نشان دادند میتوان هم مدرن بود و هم متعهد به اصول دینی و این نقشآفرینی زنان مسلمان دشمنان ایران را بر آن داشت با فتنهای با عنوان (زن، زندگی، آزادی) زنان مسلمان ایرانی را تشویق به کشف حجاب کنند و به خیابانها بکشانند تا باری دیگر زن را از آزادگی به اسارت ابتذال بکشانند، اما زنان ایرانی نشان دادند فریب حقههای اجنبیها را نخواهند خورد و آنگاه بود که به وقت تهدید و حمله نظامی دشمن همه با هر نگاه، ظاهر و سلیقهای در پوشش زیر پرچم ایران اسلامی جمع شدند و در پرتو کلمه الله بار دیگر در دفاع از کیان ایران اسلامی
نقشآفرینی کردند.
چالشها و فرصتهای امروزین
زنان ایرانی به رغم دستاوردها با چالشهایی مانند نگاههای سنتی در تصدی پستهای مدیریتی و تبلیغات فمینیستی و تهاجم فرهنگی رسانههای معاند مواجهند.
فرصتهای جدیدی در حال شکلگیری است: حضور زنان در عرصههای علمی پیشرفته (مانند فناوری هستهای)، افزایش مشارکت سیاسی مانند شوراهای شهر و روستا گواه پویایی زنان است.
زنان ایرانی، مسیری پرچالش، اما سرشار از پیروزیهای معنوی و مادی را پیمودهاند.
رهبرمعظم انقلاب با تأکید بر تقویت هویت زنان خواستار توازن میان خانوادگی و اجتماعی شدند و فرمودند: زن باید هم در علم بدرخشد و هم هویت اسلامی خود را، چون نگینی حفظ کند.
ایشان در جایی دیگر اشاره میکنند که زن ایرانی امروزه پرچمدار تمدن نوین اسلامی است؛ تمدنی که کرامت زن محور پیشرفت آن است.
این مسیر پرچالش نشان میدهد زنان نه تنها همراه انقلاب بودهاند بلکه نگهبانان آینده آن در برابر هرگونه آسیبپذیری هستند.